2024. Április 25., csütörtök
Márk névnapja

Whisk(e)y világnapok

2019-03-09 07:07 | Nézettség: 297
A whisk(e)y az egyik legnépszerűbb alkoholtartalmú ital a világban és nagyon sok fajtája létezik a Scotch-tól a Bourbonig. Így nem csoda, ha több világnap is kapcsolódik hozzá. A whisk(e)y rajongóknak javasolt bejelölni a naptárban ezeket a világnapokat, ehhez nyújtunk segítséget. Összeszedtük hogy mikor vannak a különböző whisk(e)y világnapok, ezek hogyan alakultak ki és mit is ünneplünk pontosan.
Whisk(e)y világnapok

A két legnagyobb ismertségű és komoly hagyományokkal rendelkező világnap az International Whisk(e)y Day március 27-én és a Word Whisky Day május harmadik szombatján.

International Whisk(e)y Day  - Nemzetközi Whisk(e)y Nap – Március 27

A világnap története 2008-ra nyúlik vissza, az észak-hollandiai Whisky Fesztiválon hirdették meg először. A Nemzetközi Whisk(e)y Nap magasan jegyzett whisky írók kezdeményezésére indult el és emléket állít Michael Jackson-nak, akit a világ legjobb és legbefolyásosabb whiskey (és sör) írónak tartanak. A kezdeményezés a whisk(e)y szeretetére buzdít, nevében a zárójelbe tett e betüvel is jelezve, hogy minden típusú whisk(e)y-t lehet ünnepelni ezen a napon. A világnaphoz jótékonysági akciók is kapcsolódnak, melyek felhívják a figyelmet a Parkinson korban szenvedőkre, mely betegségben Jackson is szenvedett.

 

A Világ Whisky Napja – Május harmadik szombatja

A Világ Whisky Nap rendelkezik a világon a legnagyobb ismertséggel, 2016 óta minden kontinensen jelen van. Magyarországon a Gemenc Distillery 2014-ben csatlakozott a programhoz és azóta minden évben megrendezik Pörbölyön a helyi Whiskey-napot. A világnap ötlete 2012-ben egy aberdeen-i egyetemi diák, Blaire Bowman fejéből pattant ki és ő alapította meg. Blaire Bowman mára elismert whisky író és tanácsadóvá vált. Az ötlet egyszerű volt, kijelölt egy napot, jelesül május harmadik szombatját, hogy azon a napon mindenki, aki imádja a whisky-t, a világ minden táján rendezzen egy olyan eseményt ami bíztatja az embereket, hogy kipróbálják a whisky-t. Elkészült egy weboldal is, ahol regisztrálni lehet az eseményeket, és igy mindenki számára elérhetők az információk. A világnap bejutott a Skót Parlamentbe, majd 2016-ban az Antarktiszon tartott whisky kostolóval minden földrész meghódításra került.

Tovább a weboldalra