2024. Április 16., kedd
Csongor névnapja

A Whiskey Lázadás

2019-03-04 19:04 | Nézettség: 201
Az 1700-as évek végén és az 1800-as évek elején Europában a forradalmak a politikai rendszerek, elnyomók megdöntését tűzték zászlójukra, addig Amerikában egy nemzeti ital, a whiskey okán tört ki lázadás.
A Whiskey Lázadás

Az ok egyszerű: a whiskey adó

1791 januárjában, George Washington, amerikai elnök pénzügyminisztere, Alexander Hamilton előterjesztett egy látszatra ártalmatlannak tűnő fogyasztási adót, mely azokat az alkoholokat terhelte volna, amiket az Egyesült Államokon belül állítanak elő. A kongresszus tagjai  tévesen ítélték meg az adó társadalmi fogadtatását, a nyugat Pennsylvaniban élő ameriaiak vehemensen elutasították a whiskey fogyasztási adóját.  1794-re az ellenállás odáig fajult, hogy a whiskey lázadás már a stabilitását fenyegette a fejlődő Egyesült Államoknak és az elnök Washingtont arra ösztönözte, hogy személyesen vezesse az Egyesült Államok nemzetőrégét nyugat felé, hogy leverje a felkelőket.

Whiskey Lázadás

A történet

Az whiskey adó bevezetését az indokolta, hogy 1791-re az Egyesült Államok szignifikáns adósságot halmozott fel főként a függetlenségi háború miatt. Hamilton az adóból származó bevételt arra akarta használni, hogy csökkentse a pénzügyi terheket. Leszámítva az  anti-federalisták, köztük Thomas Jefferson ellenállását, a kongresszus átengedte a törvényt. Amikor a törvény híre elérte nyugat Pennsylvaniát, páran egyből nem tetszésüknek adtak hangot a törvénnyel szemben. A lakosok úgy értékelték ezt az adót, mint egy újabb esete az igazságtalan politikának, amit a keleti elit diktál és negatív hatással van a nyugati parti amerikai lakosokra.  Nyugati farmerek azt érezték, hogy az adó egy sértés a szövetségi hatóságoktól, akik hibásan célozták meg az adóval a társadalomnak azt a rétegét, akik a  kukorica, rozsfélék és gabonát termelésből szerzik a bevételük. A gabona termelők, tekintettel a keletre történő szállítási nehézségekre, gyakran desztillálták szeszes itallá a termést. Ebben a formában egyszerűbb volt szállítani és megvédeni is az árut.

A tehetős farmerek fel tudták használni a megtakarításaikat az adó okozta fizetési kötelezettségekre, addig a  nélkülöző farmerek még nehezebb anyagi körülmények közé kerültek. Washington törekedett arra, hogy a konfliktust békésen oldják meg.  1792-ben kibocsátott egy nemzeti hirdetményt, amely figyelmezteti a nyugatiakat az ellenállásukért az adó miatt. Ennek ellenére,  1794-re az ellenállók erőszakosak lettek. Juliusban közel 400 whiskey lázadó Pittsburghoz közel tüzet gyújtott John Neville, a körzeti adó begyűjtő felügyelője házánál.

Hamilton miniszter biztatására, Washington egy katonai akciót indított, melynek az élére állt és 12 950 emberrel indult nyugat Pennsylvania felé, figyelmezteti a helyieket: ne uszítsanak, támogassák  vagy enyhítsék a fent említett lázadókat, amíg válaszolni fognak a cselekedeteikért. A nemzetőrség bevetésének megvolt a kívánt eredménye, véget vetett a Whiskey lázadásnak. Amíre a nemzetőrség elérte Pittsburgh-öt, a lázadók szétszéledtek és nem lehetett megtalálni őket. A nemzetőrség elfogott körülbelül 150 férfit és árulással vádolták meg őket, azonban bizonyíték hiányában, valamint a szemtanúk kikérdezhetetlensége gátolta a nyomozást. Két férfit, John Mitchell-t és Philip Weigel-t, bűnösnek találták árulás vádjával, de az elnök mindkettőjüknek megbocsátott. A fejlődő Egyesült Államok szövetségi hatósága túlélte az első igazi válságát Washington elnök regnálása alatt.

1802-ben Thomas Jefferson – aki korábban is ellenezte az adó bevezetését -  visszavonta a whiskey fogyasztási adót.