2024. Április 16., kedd
Csongor névnapja

A tritikálé whiskey

2020-01-11 23:55 | Nézettség: 243
Világviszonylatban is csak néhány lepárlóban foglalkoznak tritikálé whiskey készítésével. Pedig a XIX. század végén keresztezéssel keletkezett nővényt nemcsak mezőgazdasági célokra lehet kiválóan alkalmazni, hanem kitűnő párlat is készíthető belőle. A 2015-ben indult hazai lepárló, a Gemenc Distillery felismerte ezt a lehetőséget, és termékei között 3 tritikálé alapú whiskey is megtalálható.
A tritikálé whiskey

A tritikálé mint gabona

A tritikálé a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle takarmánynövény. Neve a búza (triticum) és a rozs (secale) latin elnevezésének összeadásából származik. A 19. század vége felé kezdték el Svédországban és Skóciában termeszteni a búzához hasonló minőségű, azonban hidegtűrő növényt.

Tritikálé whiskey a nagyvilágban

Fly Dry Distillery

A világ legismertebb tritikálé whiskey-ét a Dry Fly Distillery készíti. Terméküket úgy hirdetik, mint az egyetlen 100% tritikálé whiskey. A whiskeyhez az alapanyagot egy 117 éves múltra visszatekintő családi farmergazdaságtól szerzik be. A whiskeyn felfedezhetők a rozs és búza jegyei egyaránt.

Corsair Distillery

Egy másik amerikai cég, amely tritikálé whiskyt állít elő, a Tennessee-i Corsair Distillery. Termékükkel 2012-ben bronzérmet nyertek a American Distillers Institute versenyén.

Tritikálé whiskey Magyarországon

A Gemenc Distillerynél a 2015-ös indulás követően már elkezdtek tritikálé whiskeyel foglakozni. Az alapanyag hazánkban is könnyen beszerezhető és közismert a lepárló tulajdonosának, Szőke Lajosnak a kísérletezgető hozzáállása, így hamar elkészült pár hordó tritikálé párlat. 2018-2019-ben palackozásra kerültek az első tritikálé gabonapárlatok és whiskey-k.

Jelenleg a cég kínálatában 3 tritikálé alapú párlat található, melyek az összetételükben különböznek egymástól, attó függően hogy 2 vagy 3 év után kerülnek palackozásra, hívjuk őket gabonapárlatnak vagy tritikálé whiskeynek!